Erdőjáró

Erdőjáró

Kincsek az erdőből: a Fenyőtoboz lekvár!

2024. május 09. - prixi

281262875_1844003289125976_7677639677786373930_n.jpgA tobozlekvár, nem az a tipikus lekvár, amit a vasárnap reggeli vajas kenyérre kensz, ő inkább sajtokhoz, sültekhez kiváló. Nemcsak a neve különleges: első osztályú kiegészítő, olyan ízvilágot varázsol bármiből, ami semmihez nem fogható. De honnan is erded? A nyár legnagyobb ajándékai a friss gyümölcsök és zöldségek. Annak érdekében, hogy ebből a kincsből minél többet megmentsünk a télre, világszerte a befőzés különböző fajtáit alkalmazuk. Persze mindenhol más számít normálisnak: a kényszer vagy a kényelem egészen érdekes lekvárokat hívott életre. Nálunk szilva, barack, máshol gomba, áfonya, és fenyőtoboz…

Kelet-Európa sötét fenyveseiben tobozlekvár készül. Amikor először hallunk erről a készítményről, rögtön azokra a nagy, öreg fás termésekre gondolunk amik az erdőben hevernek. Amikor aztán jobban utána járunk kiderül, hogy itt nem is a száraz tobozokról, hanem a májusban gyűjthető, friss puha tobozkezdeményekről van szó.

Kelet-Európa legtöbb országában készítenek ilyet. Erdélytől Törökországon át egészen Grúziáig mindenhol felbukkantak a kis szirupos tobozok.  Hogy mi késztette az itt élő embereket a tobozlekvár készítésére? Talán a régiek „mindent használjunk fel” szemlélete, vagy a hagyományos gyümölcsök bőségének hiánya. Mindenesetre megszületett a tobozlekvár, ami az általunk ismert gyümölcskészítményektől sok mindenben különbözik. Tulajdonképpen cukorszirupban eltett friss tobozok ezek, amit elsősorban nem desszertként, hanem házi orvosságként fogyasztanak. Köhögésre, megfázásra és más légúti betegségekre szedik.

A Banyaerdőnél is elérhető ez a különlegesség: Fenyőtobozlekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://erdojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4518399929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása