Erdőjáró

Erdőjáró

A gombavilág rémségei – Halloweeni különkiadás

2018. október 30. - mihalyedina

Na jó, igazából semmi rémséges nincs ezekben a gombákban, ha csak nem az, hogy emberi szemmel kicsit bizarrul néznek ki. A Halloween pedig tökéletes alkalom arra, hogy kicsit rácsodálkozzunk, milyen csodálatosan sokszínű is a természet!

Bunkós agancsgomba – a Zombi

Első pillantásra egyértelmű, miért kapta ez a gomba a beszédes dead man’s fingers elnevezést angolul. Az épp föld alól kibújni készülő zombi kezére emlékeztető gomba egyébként teljesen ártalmatlan, szívós, fás állagú és hazánkban igen gyakori, akár egy erdei kiránduláson, túraútvonal mellett is belé botolhatunk.

bunkosagancs.jpgFotó: Fődi Attila

Erdei szömörcsög – a Szemérmetlen

Szintén egy beszélő név: az erdei szömörcsög latin neve ugyanis Phallus impudicus. A Phallus szó jelentését talán senkinek nem kell magyarázni, az impudicus pedig szemérmetlent jelent, ugye egyértelmű, hogy miért? A gomba kifejlett állapotában ráadásul átható dögszagot áraszt, így vonzza magához a döglegyeket, amelyek aztán tovább viszik a lábaikra tapadt, spórákkal teli zöld trutyit, amelyet a gomba a süvegén hord. Guszta módja a szaporodásnak. :) Az előzmények tekintetében talán meglepő, de a hazánkban gyakori gombafaj kifejletlen állapotában, boszorkánytojásként sokak által kedvelt csemege. Jó étvágyat!

szomorcsog.jpgFotó: Nagy Kriszta

Tintahalgomba – az Alien

Oké, egyáltalán nem tudom kárhoztatni azt a túrázót, aki sosem hallott még a tintahalgombáról, és halálra ijed tőle, tényleg kifejezetten bizarr megjelenésű gombáról van szó. Ráadásul nem csak úgy néz ki, mint egy nagyon távoli világból érkező idegen létforma, hanem valóban az is. Persze nem a távoli űrből érkezett, mindössze Új-Zélandról. Az Európában invazív gombafaj mindössze pár évtizede jelent meg a kontinensen, és már Magyarországon is felbukkant, az Őrségből és a Zemplénből vannak eddig adatok az előfordulására. Az erdei szömörcsög rokona, szaporodási stratégiája, így bukéja is hasonló.
img_2278.JPGFotó: Szabó László

Világító tölcsérgomba – a Lidérc

Ismét egy hazai erdőkben gyakori gomba a Halloween ligában! A világító tölcsérgombában első ránézésre nincs semmi különleges, külseje megnyerő, olyannyira, hogy a leggyakrabban mérgezést okozó gombafaj az országban. (Bár nagyon egyértelműen elkülöníthető határozójegyekkel rendelkezik, a nyomokban fellelhető hasonlóság miatt mégis a sárga rókagombával szokás összetéveszteni, majd heves gyomor-bél panaszokkal a sürgősségin kikötni.) A világító tölcsérgomba csupán sötétben, még inkább sötétben és hosszú záridővel fényképezve válik lidércessé, ugyanis a gombában zajló biolumineszcens folyamatok miatt világít. Na jó, zöldesen dereng. Állítólag a természetben akár szabad szemmel is érzékelhető a jelenség, ezt nem tudom megerősíteni, mindenesetre némi fotós tudással és eszközzel jó kis otthoni projekt lehet a jelenség nyakon csípése.

13886286_1280428545331486_3339000308203151752_n.jpgFotó: Mihály Edina

omphalotus_olearius_33857.jpgFotó: Noah Siegel - Wikipedia

 

Szenes galambgomba – a Múmia

A galambgombák népes családjának tagja. A listán való szereplését azzal érdemelte ki, hogy ellentétben más gombákkal, a termőteste mumifikálódik: először megbarnul, majd megfeketedik, összeszárad. Ezek a fekete gombamúmiák sokszor túlélik a telet is és csak a következő évben tűnnek el végleg.

12065893_1066892803351729_9030793972561125978_n.jpgFotó: Mihály Edina

img_2284.JPGFotó: Szabó László

Te milyen rémséges gombát vennél még fel a listánkra?

Köszönjük a szakmai segítséget és a képeket Szabó Lászlónak és Fődi Attilának!

Ne maradj le a friss posztokról, kövesd a facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr7414333411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása