Erdőjáró

Erdőjáró

Egy csészényi szerelem - az osztrák csészegomba

2019. február 08. - Nagy Kriszta

Tél végén a gombát kereső, szerető emberek nagyon ki vannak már éhezve a friss színekre, ízekre az erdőből. Aki nem tud tavaszig várni, annak februárban már megmutatja magát a piros színben pompázó osztrák csészegomba.

Van, aki nem tartja annyira értékesnek, mivel nem a kalapos gombák társaságába tartozik, hanem az úgynevezett tömlősgombákhoz, nyitott, csészeszerű termőtesttel. Ennek a termőtestnek a legjellegzetesebb formáját az osztrák csészegomba mutatja meg. (Egyébként a szarvasgomba is ebbe a termőtest típusba tartozik, neki egyedi, föld alatti termőteste van, az ősi csészeforma ráncolódott, többszörösen begyűrődött, hogy védje a termőrétegét)

 

img-8764.JPG

A legelső ehető gombák között van, ami felbukkan tél végén a korai fajok közül. Könnyű megtalálni, észrevenni, csak a korhadt faanyagot kell a szemünkkel a talajon követni, előbb utóbb feltűnik élénkpiros színével. Az elmúlt évekig a szakirodalom piros csészegombának hívta, de a vizsgálatok kimutatták, hogy nagy valószínűséggel osztrák fajta amit találunk, a piros jóval ritkább - a két fajt kizárólag spóravizsgálattal lehet elkülöníteni.

Semmi bajunk nem lehet belőle, ha nem tudjuk megmondani piros vagy osztrák került a kosarunkba mivel mindketten ehetők, más gombával nem összetéveszthetők.

Szaprotróf, azaz lebontja a korhadékot, de mindenképpen barátságos faj, mivel nem élő szervezetek anyagait használja fel, hanem megvárja, amíg a faanyag korhadékká válik.

img-8762.JPG

Étkezési értékével nem szeretnék senkit elkeseríteni, gyakorlatilag alig van. Semmi jellegzetes nincs az ízében, de szépen meg lehet vele színezni bármilyen salátát, levest sokáig mondjuk ne főzzük, mert a színét hamar el tudja veszíteni. Ha egy quiche-t készítesz, aminek a tetején szépen elhelyezed a piros kis csészéket, sütés után is piros marad– bátran ajánlom Valentin napra, esti meglepetésnek…

Ne felejtsed el minden esetben szakellenőrrel bevizsgáltatni a szedett gombát, mielőtt elfogyasztod!

Ne maradj le a friss posztokról, kövesd a facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr6714614672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása