Erdőjáró

Erdőjáró

Bodza, akinek elég kétes a hírneve

2017. május 23. - Nagy Kriszta

Sok országban a bodza (Sambucus nigra) közeli kapcsolatban áll a mágiával, a boszorkánysággal. A dánoknak van egy története Hylde Moer-ről, a természet istennőjéről, aki a fában élt. A gonosz szellemek ellen védett a mese szerint, ezért sok helyre sövényként ültették, hogy védje a ház lakóit.Ezzel szemben a kereszténységben az terjedt el, hogy a keresztfa bodzából készült, az ördög, a gonosz lelkek fája, ezért a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám.
Az írek boszorkányai bodzaágon lovagolnak, Harry Potter varázspálcája is bodzából készült, mert az a legerősebb fa, a gonoszt csak vele lehet legyőzni. René Strassmann svájci növényezoterikus szerint a bodza feladata, hogy a földfelszín felett élőket a földalatti lények ártó hatásától megvédje.
Elterjedt nézetté vált, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát, ennek köszönhetően a kis barna, fül alakú porcos gombát, ami szeret a bodza ágain élni, júdásfül gombának nevezték el. 
Az európai mesék szólnak a bodzafa védelmében és a bodzafától tartva is. Nem szeretnék igazságot tenni, mindenesetre nagyon szeretem az illatát májusban.
Nem csak a hiedelemben él a gyógyító, védő erő, a bodza virágból valóban jó izzasztó, vizelethajtó, emésztést segítő, gyulladáscsökkentő és köptető szer készíthető.
A XIX. század asszonyai kozmetikumként is alkalmazták, a kiáztatott bodzavirágot krémekhez adták, arctisztításhoz használták.img_9032.JPG

Könnyű felismerni a növényt, Európában és Ázsiában őshonos, néhány méter magasra nő meg. Májusban messziről érezni a virágnak az illatát, ami apró, fehér kis virágokból áll, virágzata bogernyő. A gyalogbodza az egyetlen növény, ami külsőre hasonlít rá, de ha megdörzsöljük, kellemetlen illatot áraszt, ellentétben a fekete bodzával. Vigyázat, még mérgez is!

Számos felhasználása van a gyógyításon kívül, sűrű palacsintatésztába mártva, rántott bodzavirágnak, bodzaszörpnek, limonádénak, ízesített cukornak készítjük el leggyakrabban.Száraz, napos időben szedjük, mert a virágpor akkor a legintenzívebb.

Hol ne szedjed?

- kutyasétáltató közelében nem érdemes
- autóút mellett sem találsz tiszta virágot
- szemétlerakó közelében nem higiénikus
- erdőben közvetlenül az ösvény szélénél is szoktak kisebb dolgokat végezni a kirándulók

 Hol szedjed?

- erdőben, kicsit beljebb az ösvénytől
- mezőn
- zárt kertben

Bodzavirág pezsgő

  • 4,5 l. víz
  • 70 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál borecet
  • 12 bodzavirág ernyő

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a cukrot, majd jól keverjük fel.
Ahogy kihűlt a cukros lé, adjuk hozzá a citrom levét, a borecetet, a citromhéjat, a bodzavirágokat. Takarjuk le egy konyharuhával, majd hagyjuk állni 24 órát.
Szűrjük át a levet vékony textilen (muszlin a legjobb), töltsük kiforralt üvegekbe, majd sötét helyen hagyjuk állni két hétig. Én csatos üveget használok, mert képes és kiforrja magát, ha elfeledkezem róla. Jól hűtsük be, néhány napig áll el.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr712533617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása