Erdőjáró

Erdőjáró

Hogyan határoztass gombát az interneten, hogy ne szedjenek szét a kommentelők, és ne is akarjanak megmérgezni?

2019. szeptember 04. - mihalyedina

Rendben, a cím hatásvadász, elismerem, de a jelenség nagyon is általános. Béla nem ismeri a gombákat, de talál egyet, és valamiért nagyon érdekli, milyen faj lehet az. Vagy csak azért, mert a kíváncsiság az emberi természet egyik alapmotívuma, vagy a kertben van, és fél, hogy a gyerek vagy a kutya megeszi és megmérgeződik, vagy meg akarja enni, vagy csak fogadott a haverokkal egy sörben. Béla ezért úgy tesz, mint minden információra éhes ember gombatalálat, vakbélgyanú vagy atomrobbanás esetén: tanácsot kér az interneten. Eddig tök jó, de a tanácskérés hogyanja fogja eldönteni, hogy 5 percen belül Bélára rárepül-e egy csomó harcias gombász és ízekre szedi, esetleg jó étvágyat kíván egy kupac lelkes kertész és kiégett PR tanácsadóból lett kisgazda, vagy megfontolt szakmai véleményt kap néhány gombaszakellenőrtől vagy gombákat jól ismerő laikustól. Nyilván Bélának és mindenki másnak is az a legjobb, ha az utóbbi történik. Na, Béláim, határozzunk!

Éhes Béláknak kezdem egy rossz hírrel: olyan nem fog történni, hogy feltöltöd a gombafotódat a netre, amire egy valódi szakértő magabiztosan azt mondja, edd meg nyugodtan. A maximum, ami történhet, hogy meghatározza a fajt, a faj ehetőségét, és megmondja, hogy célszerű-e szakellenőrnek megmutatni, vagy ne is fáradj vele. (Ennek okairól itt írtunk.) Ahhoz, hogy ez így történjen, először is szükséged lesz jó gombafotókra. A jó gombafotó ismérvei:

  • közelről látszik rajta a gomba
  • éles
  • színhelyes
  • a gomba határozás szempontjából lényeges részeit ábrázolja
  • több van belőle

Nem, nem szükséges hozzá profi felszerelés, de még csak kompakt gép sem, a legegyszerűbb (okos)telefonokkal is megfelelő gombafotók készíthetők, néhány alapvető szabályt betartva. Ha ezt a néhány egyszerű lépést követed, valószínűleg megfelelő fotókat készítesz majd.


Először is, fotózd le a gombádat az élőhelyén, a saját környezetében, ahogy találtad. A kép legyen minél közelebbi, de éles, és jobb, ha inkább oldalról, nem felülről fotózol – persze ez függ a gomba elhelyezkedésétől is. Ezután egy késsel, vagy akár fadarabbal, óvatosan nyúlj alá és emeld ki a gombát, számítva arra, hogy a gomba esetleg a talajszint alatt is folytatódik, pl. tartozhat hozzá bocskor, gumós tönkbázis, vagy akár gyökérszerű hosszú micéliumnyúlvány is. Az így kiemelt gombáról készíts egy újabb fotót, amin látszódik a tönk, a termőréteg (ez általában a kalap alatti rész, lemezek, szivacsos réteg, vagy akár redők, tüskék) és a talaj alatti részek is.

12096020_1066892646685078_5236130948031665869_n_1.jpg
A hírhedt gyilkosgalóca. Ha nem óvatosan emeltük volna ki a talajból, beletörhetett volna a bocskora, és azt hinnénk, nincs is neki.

13322113_1220554201318921_8586848180476675275_n.jpg
Ennek a gyökeresfülőkének pedig jól látható "gyökere", azaz micéliumistrángja van, de csak akkor látjuk, ha óvatosan emeltük ki.

Ezután, ha lehetséges, hosszában hasítsd ketté a gombádat, és készíts egy fotót a hosszmetszeti vágott felületről is. A fotózás során mindvégig figyelj arra, hogy a képek élesek legyenek: az okostelefonoknál, ha a kattintás előtt megérinted a képernyőn azt a részt, ahová a fókuszt szeretnéd, oda fog fókuszálni. Elképzelhető, hogy túl közelről próbálkozol, így nem fog kiélesedni a kép, akkor mozdítsd a telefont pár centivel hátrébb. Figyelj a színhelyességre: ez annyit tesz, hogy az elkészült képeken lévő színek hasonlítsanak arra, amit a szemeddel látsz. A legjobb, ha természetes nappali fénynél, de nem tűző napon, hanem árnyékban, szórt fény mellett fotózol.

13240623_1220554377985570_5187487231370763977_n.jpg
Ilyen egy hosszmetszeti fotó, illetve ilyen az, ha egy gomba vágásra kékül

De a jó fénykép még nem minden, elképzelhető, hogy a gombászoknak további információra lesz szüksége a pontos határozáshoz, ehhez alaposan figyeld meg és jegyezd fel a következőket is:

  • Hol nőtt az adott gomba? Erdőben, kertben, legelőn, városban? Fán vagy talajon? Magashegységben, dombságban, pusztán?
  • Egyedül volt, vagy több termőtestet is láttál?
  • Milyen a növényzet a gomba körül, milyen fák vannak a közelben, milyen bokor alatt nőtt? (Persze, ha nem tudod, nem muszáj a növényhatározó csoportban indítanod a nyomozást, de fotózd le azt is!)
  • Milyen a szaga, illata? – A szaglás nagyon szubjektív dolog, és sok ember csak nehezen önti szavakba, amit az orrával érez, de azért próbálkozz meg vele, nagyon izgalmas. Szagold meg, engedd el a fantáziád, és próbáld megtalálni, mire emlékeztet. Nincs jó vagy rossz válasz, érezhetsz egyszerű gombaszagot, vegyszer- vagy tintaszagot, ánizsillatot, keserűmandulát, rothadó káposztát, sárgabarackot, retket, sőt – bár nem valószínű, hogy kezdőként bárki így azonosítana egy gombaszagot – még spermát is. :)
  • Amikor elvágtad, tapasztaltál színváltozást? Kékült, feketedett, sárgult, esetleg vörösödött?

10550011_827501697290842_3542251170876455197_o.jpg
Ilyen egy rossz gombafotó. A macska élesebb, mint a gomba, köze nincs a termőhelyhez, és a fények is rosszak. Szakértő legyen a talpán, aki magabiztosan megmondja, hogy egyébként egy ízletes rizikét ábrázol.

Na, ha ezzel mind megvoltál, akkor még jön a vízválasztó lépés: hová töltsd fel a szuper képeidet és a jól megfigyelt kiegészítő infókat? Mi azt javasoljuk, hogy kizárólag ezt a két facebook csoportot használd, ha gombahatározást szeretnél: Gombahatározó, Magyar Gombász. Itt jól felkészült szakemberek, lelkes és gyakorlott gombászok fognak neked válaszolni, és teljesen kizárt, hogy fals információkkal bocsássanak utadra. Ami pedig nem jó határozásra: növény-, rovar- és bármi más határozó csoportok, kertészkedés, hogyan kezdjünk új életet vidéken és hogyan függetlenedjünk a kapitalista világrendtől típusú csoportok, kajás csoportok, kismamacsoportok, a településed csoportja, és sajnos néha a fenti kettőn kívüli más gombászcsoportok. (Nem a levegőbe beszélünk, az összes itt felsorolt típusú csoportban többször láttunk már olyat, hogy lelkes kommentelők hada határozásra tökéletesen alkalmatlan fotókat látva jó étvágyat kívánt, sőt, adott esetben lehurrogta a szakértőt is.) Jó eséllyel a privát facebook profilod sem a megfelelő felület, hacsak nem csupa gombaszakellenőrrel barátkozol.

Ahogy fentebb is írtuk, készülj arra, hogy egy szakember sem fog képek alapján evésre bíztatni, illetve előfordulhat az is, hogy a gombád a fotók és információk ellenére sem azonosítható faji szinten, esetleg csak a fajcsoportot, nemzetséget tudják neked megmondani. De a gombahatározás így is nagyon izgalmas és a gombád beazonosítása utat nyithat egy új, nagyszerű hobbi számára.


Fotók: Mihály Edina

A bejegyzés trackback címe:

https://erdojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr4615039570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása