Erdőjáró

Erdőjáró

A nyolcadik utas - a gyapjas tintagomba

2018. augusztus 08. - Nagy Kriszta

Ez a sokszínű élőlény szeret gyilkolni, ám szerencsére csak a fonalférgekre veszélyes.  Kedves, gyapjas kinézetű, képes az alakváltozásra, de ami a legkülönlegesebb benne, hogy a korhadékbontás mellett húsevő ragadozó. 

14729179_1353619274679079_4260977987042604949_n.jpg

De hogyan is vadászik? Lassan és biztosan a föld alatt, ezért nem is látványosan: a gombafonalak végei (a hifa végek) tüskés labdácskákat hoznak létre, majd elkezdik kilőni ezeket a labdacsokat a néhány milliméteres férgekre. Ha eltalálja, a féreg külső rétege megsérül, a gomba ráfonja a fonalait, majd néhány nap alatt el is fogyasztja.

Komoly dilemma, hogy vegetáriánusok fogyasztják ezek után ezt a különleges gombát, vagy sem? Ha nem fogyasztják, akkor komoly gasztronómiai élményt hagynak ki, mivel az egyik legízletesebb és leg sokszínűbben elkészíthető gomba. 

Tavasztól-őszig esők után nagyon sok helyen megtalálható, nem nagyon válogat a talajban, a szeméttelepen is elél, az erdő szélén, utak mentén is fellelhető. Ha piacon szerzed be, akkor kérdezz rá honnan van, az erdőben szedett példányok nem értékesíthetőek, csak a termesztésből származóak! Fontos, hogy a lehető leghamarabb el kell készíteni a fiatal, zárt termőtesteket, mivel hűtés mellett is képesek fél nap alatt is tönkre menni. Legjobb, ha szedés után pár órán belül elfogyasztod, ha már kicsit nem fehér a lemez alja, dobhatod ki, mert az idősebb tintagombák autolizálnak (feloldják saját magukat) és egész egyszerűen tintaszerűen elcsepegnek.

11334147_980424288665248_1573934385145111904_o.jpg

Salátának, megtöltve, kirántva, pörköltnek, levesbe, szárítva gombapornak, gyakorlatilag bárminek felhasználható!

Régen azt tartották róla, hogy alkohollal fogyasztva az emberre is veszélyt jelent, de ez tévedés, hiszen nincsen meg benne a koprin nevű hatóanyag, ami a szervezetünkben az alkohol lebontását gátolja és emiatt komoly rosszullétet okozhat. Ma már egyre népszerűbb a termesztése, nem csak szapora, finom, hanem gyógyhatású is. A vércukorszint csökkentő hatása igen jelentős, rendszeres fogyasztása eredményesen tudja javítani a diabéteszes betegek állapotát.

Gombakrémleves gyapjas tintagombából

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma,
  • 25 dkg tintagomba,
  • 1 gerezd fokhagyma,     
  • 1 liter húsleves,
  • 15 dkg őzlábgomba,
  • 4 evőkanál tejszín
  • citromlé
  • só, bors,
  • apróra vágott friss petrezselyem

A vaj felén a hagymát pároljuk kis lángon. Hozzáadjuk a szeletelt tinta gom­bát és az aprított fokhagymát. Adjuk hozzá a levest, és lassan forraljuk, kb. 20 percig, ha készen van, akkor turmixoljuk le a levest. A maradék vajon az aprított  őzlábgombát pároljuk de ne pirítsuk. Adjuk a krémesített leveshez, forraljuk be. Öntsük hozzá a tejszínt, ízlés szerint adjuk hozzá a  citromlevet,szórjunk rá petrezselymet.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5514159315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása