Erdőjáró

Erdőjáró

Még hat tévhit a gombászásról – avagy ne féljünk a gyilkos galócától, de ne együk meg!

2018. október 04. - mihalyedina

Múltkori írásomban sorra vettem a gombászással és a gombaszakellenőrök munkájával kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Már a poszt befejezésekor nehéz volt megállni 10 pontnál, és kommentekben is remek tippeket adtatok, úgyhogy íme a folytatás, még néhány tévhit és ezek cáfolata.

10408672_1066893010018375_961169332509416288_n.jpg

 

  1. A mérgező gombákhoz, kiváltképp a gyilkos galócához, nem szabad hozzányúlni

 Semmilyen gomba nem képes bőrkontaktus útján mérgezni. Sőt, azt javaslom, ha gyilkos galócát találsz, a gombászkéssel óvatosan alányúlva bocskorral együtt emelj ki egy termőtestet és alaposan szemléld meg a határozójegyeit. Érdemes ezt egyszer mindenféle fejlettségi fokú példánnyal megtenni.

 

  1. A mérgező gombákat, kiváltképp a gyilkos galócát el kell taposni, így elkerülhetjük, hogy más esetleg megegye, valamint idővel több lesz az ehető és kevesebb a mérgező gomba.

 Az első pontban vázolt tanulmányozáson kívül teljesen szükségtelen háborgatni a mérgező gombákat. Gondolj bele, hogy mi történne az ökoszisztémánkkal, ha csak azért pusztítanánk el élőlényeket, a méhektől a tiszafán át a vízilóig, mert potenciálisan veszélyes lehet az emberre. A gyilkos galóca ugyanúgy az ökoszisztémánk része, mint a többi gomba, mikorrhizás, tehát gyökérkapcsolaton keresztül szimbiózisban él egyes fákkal, amelyek így egészségesebbek, ellenállóbbak lesznek. Természetesen léteznek kivételek, egy óvodaudvaron például én sem hagynám ott a termőtesteket.

 

  1. A gombaszedés helyes módja: a) késsel a talaj felett elvágni a tönköt, ellenkező esetben elszakítjuk a gombafonalakat és a micélium elpusztul / b) óvatosan kiforgatjuk a talajból a gombát, hiszen ha késsel vágnánk, a tönk maradéka elrothad és a micélium elpusztul.

 Na akkor szögezzük le: a micélium nem fog elpusztulni, akármelyiket is választod. Emiatt kicsit kakukktojás is ez a pont, ugyanis mindkét szedési módszer lehet helyes, ami miatt mégis ide került, az az, hogy laikus gombászok vérre menő, anyázásba torkolló vitákat tudnak folytatni miatta gombászós facebook csoportokban. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy sokáig az a) megoldást tartották és tanították helyesnek, mostanra viszont bebizonyosodott, hogy az óvatos kifordítás sem tesz semmilyen kárt a gombában. Ha ismeretlen, vagy határozásra váró gombát szedsz, válaszd a kifordítást, így nem fordulhat elő, hogy fontos határozójegyeket (pl. bocskor, micéliumistráng) nem veszel észre, mert a talajban maradnak. Ha teljesen biztos vagy abban, mit szedsz, jó lehet a tönk elvágása, mert így tisztábban tudsz szedni. Amit viszont semmiképp se tegyél: ne kezdj kommentháborúba mással, mert nem úgy csinálja, mint te.

 13322113_1220554201318921_8586848180476675275_n.jpg
Gyökeresfülőke. Ha késsel vágod, bent marad a "gyökere"

 

  1. Egyszer tanultam valamit egy adott gombáról, gombászásról, akkor az úgy is van.

 Mint ahogy a 3. pontnál is láthatod, van, hogy változik a szakma véleménye. Mint minden tudományág, a mikológia is szüntelenül változik, fejlődik, az utóbbi évtizedekben ráadásul a genetikai vizsgálatoknak köszönhetően ugrásszerű ez a változás. Van, hogy kiderül egy fajról, hogy valójában több faj, van, hogy több fajról bizonyosodik be, hogy egy, csak változatos megjelenésű. Van, hogy új vizsgálati eredmények fényében mérgezőnek nyilvánítanak korábban simán nem ehető, sőt, ehető gombákat, ahogy olyan is, hogy kiderül, hogy egy adott fajban még sincs olyan méreganyag, amit hittek. Latin és magyar nevek változnak, ahogy a gombagyűjtési gyakorlat is. Szóval ismét csak óvatosan az internetes vitákban!

 

  1. Gombaszakellenőr = mikológus

 A mikológus egy olyan biológus, aki a gombákra szakosodott, míg a gombaszakellenőr egy középfokúnak megfelelő gyakorlati szakma, a feladata eldönteni, hogy az általa megvizsgált gomba termőtestek alkalmasak-e emberi fogyasztásra. Természetesen a szakellenőri szakma használja a mikológusok megállapításait, de a szakellenőr nem kutató. Kb. úgy aránylik egymáshoz a két hivatás, mint az óvónő a kutató gyermekpszichológushoz.

 

  1. Piacon csak ismerős, megbízható gombásztól vásároljunk gyűjtött gombát, mert ki tudja, bevizsgálták-e.

 Magyarországon piacon kizárólag abban az esetben szabad gyűjtött gombát árulni, ha a piacon dolgozik gombaszakellenőr. A szakellenőr a piacon árusított összes tételt ellenőrzi, így nyugodtan vásárolhatsz. Más a helyzet viszont a házaló árusokkal; a házaló árusítás törvénytelen, a gombákat nem látja szakember, így kockázatos is. Sose vásárolj házalótól gombát!

 Ha tetszett a poszt, kövesd a facebook oldalunkat is, hogy elsőként értesülj az új hírekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr3714280841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása